Site icon NMT İnsan Kaynakları ve Danışmanlık

Tedarik Zincirine bir Örnek

Tedarik Zincirindeki faaliyetlerin şirketin finansal performansı üzerinde etkisi var mı diye sorsam ne cevap verirdiniz?

Eğer 2 saniye içerisinde “evet” cevabını vermediyseniz veya verdiğiniz cevaptan emin değilseniz lütfen bu yazıyı okumaya devam edin.

Yıl 1999 perakendecilik sektörünün oldukça hareketli olduğu bir dönem. Sektörün bu canlılığından faydalanarak satışlarını ve karını arttırmak isteyen ünlü oyuncak mağaza zinciri Toys R Us Noel öncesinde satış stratejilerini harekete geçirir.

Toys R Us‘ın pazarlama ve satış ekipleri çok yoğun çalışarak kampanya düzenler. Kampanyada 10 Aralık’a kadar verilen siparişlerin Noel ‘e kadar sahiplerine ulaşacağından bahseder.

Toys R Us yönetimi kampanya kararı alırken sadece pazardaki payını nasıl büyüteceğine odaklanmış satışın arkasındaki süreçleri dikkate almamıştı.

Kampanya etkili olmuş ve Toys R Us on binlerce siparişle dolup taşmıştı. Gelen talepleri karşılamak için tedarikçilerine sipariş gönderen Toys R Us tedarikçilerin malzeme alımı, çalışan ve makine iş yükü planlaması gibi konularda ön hazırlık yapmamasından dolayı Toys R Us müşterilerine verdiği sözü tutamadı ve Noel’e birkaç gün kala müşterilerine üzgün olduklarını belirten mail attı.

Bundan sonraki süreci sizde tahmin etmişsinizdir. Büyüme hedefi olan Toys R Us bu durum karşısında piyasadaki mevcut payını kaybetmişti. Müşteri güvenini ise şu cümle net bir şekilde ortaya koymaktadır. “Ben 4 yaşında ki kızıma bunu nasıl açıklayacağım?”

Toys R Us yaşadığı bu durum birçok işletmeye örnek olmuştur. Aynı durumu yaşamamak için şirketler önlem almıştır. Sizde işletmenizin sürdürülebilirliği için Tedarik Zinciri süreçlerine risk değerlendirmesi yapın. Onlara önlem alın ve önlemleri kontrol edin. Değişen koşullar karşısında ki bu finansal, coğrafi, teknolojik gibi birçok alanda olabilir risk değerlendirmenizi tekrar gözden geçirin çünkü bildiğiniz üzere sürekli gelişim sizin altın anahtarınız.

Exit mobile version