Site icon NMT İnsan Kaynakları ve Danışmanlık

Uzaktan Çalışma Neleri Değiştirdi Hayatımızda

COVID-19 sadece nerede çalıştığımızı değil, nasıl çalıştığımızı da etkiliyor. Günlük rutinler değişti ve herkesin uzaktan çalışma deneyimini benzersiz bir şekilde farklılaştırdı.

Yeni durumlara hızla adapte olmak kolay değildir ve çoğu zaman zemini her an ayaklarımızın altından kayıyormuş gibi hissederiz. Krizin ilk günlerinden bugüne artık uzaktan (evden) çalışmanın ne anlama geldiği hakkında çok fazla şey öğrendik ve halen öğrenmeye devam ediyoruz.

Bu yeni çalışma sürecinde empati kurmamız gerekiyor. Bazı çalışanların ev ortamları müsaitken bazıları çocuklu aile yapısı içinde çalışma ortamı için mücadele ediyor olabilir. Pandemi sürecinde insanlar baskılara ve zorluklara farklı tepkiler verebiliyor. Bu nedenle tüm ekibin kendi içinde de hoşgörü ve anlayış göstermesi önemli bir gereklilik.

İşletmelerin de çalışanlarının uzaktan çalışma sistemine uyum sağlanmasını kolaylaştıracak şekilde yardımcı olması gerekir.

Salgınla beraber artık çocuklarımız da uzaktan eğitim sistemine başladı ve hep beraber evdeyiz. Bu durum çoğumuz için, iş günlerimizin artık daha fazla kesinti ve dikkat dağıtıcı olduğu anlamına geliyor. Çocuklarımızın görüntülü sohbetlerini arka planında görmek veya ev hayvanlarımızın dikkatimizi dağıttığı anları yaşamak artık oldukça sık yaşadığımız durumlar. Bütün bunları benimsiyor ve alışmaya çalışarak birbirimiz hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı buluyoruz. Eşimizle ve çocuklarımızla daha fazla iç içe yaşayarak farklı yönlerimizi keşfetmekle birlikte iş arkadaşlarımızın hayatlarına da göz atmış oluyoruz.

Bu uyum aşamasını kolaylaştırmak ve gelecek için fırsata çevirmek adına işverenler çalışanlarıyla sanal ortamda farkındalık ve birbirlerini tanıma, beklentilerini, hayallerini ve vizyonlarını paylaşma konulu eğlenceli çalışmalar yapabilir. Bunun dışında hafta içi çalışma günlerinde kahve molalarında sohbet saatleri organize edilebilir.

Covid-19 öncesinde fiziksel olarak aynı çalışma ortamlarında olmamıza rağmen, evden çalışmaya geçiş bize iş arkadaşlarımızın kısmen özel hayatlarında olmamızı sağlarken belki de daha candan cana iletişim avantajı yaratmış olabilir.

Bu konuda yapılacak çalışmalar hakkında destek almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version