Uzaktan yönetim konusu, özellikle Covid-19 salgınından sonra tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uygulama örneklerinin arttığı bir konu haline gelmiştir. Pek çok şirket yöneticileri ve çalışanları, uzaktan çalışmanın artık bir trend olmaktan çıktığını ve gelecekte öngörülür çalışma biçimi olduğu konusunda hemfikirdir.
Şüphesiz ki teknoloji, çalışanların her yerden çalışabilmelerini ve evden çalışırken üretken olmalarını kolaylaştırdı. Giderek daha fazla sayıda işveren, çalışanların sağlığı, maliyetleri düşürmek ve en iyi yetenekleri çekmek için uzaktan çalışma fırsatlarını sunuyor.
Öte yandan, uzaktan çalışanlar genellikle yalnızlıkla ve iş arkadaşlarından ve şirket kültüründen kopuk hissetmeyle mücadele ediyorlar. Bu duygular çözülmediğinde, çalışan motivasyonu ve üretkenlik olumsuz yönde etkilenebilir. Herhangi bir ekibin başarısı, çalışanlar arasındaki iletişimin kalitesiyle de belirlenir.
Yöneticilerin, ofis içi çalışmadan, uzakta çalışmaya geçiş yaparken, çalışanlardan beklentilerini yönetmesi ve büyük resme odaklanması önemlidir. Mikro düzeyde neler yapıldığı konusunda daha az endişelenerek, çalışanların neleri başardığına, hedeflerin tutup tutmadığına odaklanmak yönetsel açıdan daha verimli sonuç ortaya çıkartacaktır. Çalışanlara belirgin hedeflerin verilmesi ve çalışanlardan beklentilerin tam olarak ifade edilebilmesi çalışan ve iş performansının artması için faydalı olacaktır.

Uzaktan çalışma ortamında ve yönetişimin de başarılı olması ve gelişmesi için, hem çalışanların hem de liderlerin bazı becerilerini geliştirme konularına odaklanmaları gerekiyor.
Yöneticilerin; günün her saatinde ulaşılabilir olmaları ve ekiplerine hızlı bir şekilde yanıt vermesi, hem uzak hem de ofiste çalışanlar için açık kapı politikasını sürdürmeleri başarıyı yukarıya taşıyor.
Çalışanlar, yöneticilerine birden çok kanal aracılığıyla erişilebilir olduklarında, (mesaj, e-mail, telefon, video konferansı vb) yöneticilerine güven duygusunun arttığını ifade ediyorlar.
Başarılı yönetim için bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise bire bir (one to one) görüşmelerin düzenli olarak yapılmasıdır. Uzaktan çalışanlar, ofiste olan pek çok şeyi kaçırır. Ayrıca, şirketin diğer bölümleriyle ilgili bir ofise doğal olarak yayılacak bilgi türlerini ve kısa duyuruları da gözden kaçırırlar. Düzenli olarak yapılan bire bir görüşmeler iki taraflı bilgilendirme için motive edici iletişim aracıdır. Bire bir görüşmelerin video kanalları aracılığı ile yapılması, telefon ile yapılacak görüşmelerden daha olumlu sonuç doğuracaktır.
Tüm ekibin belirli dönemlerde yüz yüze toplanmaları (şüphesiz, pandemi koşulları izin verdiği takdirde) ekibin moralini yükseltip, aidiyet duygularını yaşamaları için verimli olacaktır. Daha da önemlisi, bir gün veya birkaç günlük ekip çalışmasında, aylarca süren uzaktan çalışmalardan çok yüz yüze ekip çalışmasıyla daha fazla ilişki kurulur.
Bazı şirketler ise, işin ofisteymiş gibi aynı seviyede tamamlanıp tamamlanmayacağından emin olmadıkları için uzak bir işgücünü benimsemekte tereddüt ediyorlar. Bu şüpheleri yönetmek için E-postaların 24 saat içinde yanıtlanması ve acil konular için mesajlaşma gibi uzaktan çalışma yönergeleri oluşturulması verimliliğin ve iş disiplininin artması açısından fayda sağlayacaktır.