Biri sizinle aynı fikirde olmadığında nasıl tepki verirsiniz? Her ne pahasına olursa olsun çatışmayı önlemek için içinize kapanıp kaçar mısın? Ya da kimin zarar göreceğini umursamadan, fikrinizi ölümüne savunmaya mı hazırlanırsınız? Yoksa bilgi, anlayış ve bakış açısı kazanmaya mı çalışırsınız? Ya da düşüncenizi veya konumunuzu haklı çıkarmak için sadece inandırıcı olmaya mı çalışırsınız? En önemlisi, gerçekten doğru olanın peşine mi düşersiniz?
Birkaç sene önce yaşadığım bir deneyim ve sonrasında yaptığım gözlemlerime göre günümüz dünyası, birisiyle aynı fikirde olmama yeteneğini çoktan kaybetmiş. Birisi düşüncenize karşı çıktığında onu hemen bir düşman olarak görüyorsanız, bakış açınızla ilgili ciddi bir sorun olabilir. Farklı görüşleri tehdit veya fırsat olarak görmeniz, bir kişi olarak sizin hakkınızda çok şey söyleyebilir ve özellikle bir liderseniz nasıl bir lider olduğunuza dair pek çok fikir verebilir. Bana göre aynı fikirde olmadığı birine liderlik edemeyen biri, lider değil, diktatördür. Kendini düşüncesine meydan okuyanlarla kuşatmayıp, aksine yaptıklarını ve söylediklerini tasdik edenlerle donatan biri, lider değil, sağlam bir egoisttir.
Başkalarının algılarını anlamak ve saygı duymak, etkili bir lider olmanın o kadar kritik bir parçasıdır ki, bu yeteneğin yokluğunda, bir liderlik rolünde etkili olunabileceğine inanmıyorum. Büyük liderler, ilişkide oldukları her türlü kişiyi anlamak için çaba gösterirler, zaman ayırırlar. Algıları kendilerininkiyle sınırlı miyop olan diktatörlere nazaran başkalarının algısını anlamak için çaba gösterirler. Böylece karşılarındaki kişilerin saygı ve güvenini kazanarak kendi fikirlerinin de anlaşılmaya çalışılması için model olurlar.
Karşı fikirleri dinlemenin öğrenmeyi ve vizyonu geliştireceğini size garanti edebilirim. Muhalif görüşlere ve bakış açılarına sahip olanları samimi ve açık tartışmalara dahil etmek, entelektüel potansiyelin gelişimini de sağlayacaktır. Mesele, karşı fikre katılmak ya da katılmamak değildir. Asıl mesele başkalarının algılarını anlamanın bir öğrenme fırsatı ve iletişim yeteneğini geliştiren bir fırsat olduğunu görebilmektir.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? Bana katılsanız da katılmasanız da düşüncelerinizi yorumlarınızda duymak isterim.